Prebujenost na Parenzani

IMG_20160610_144205[1]

Lebanovo vseeno še miga. Kljub odsotnosti zapisov v 2016 prisežem, da se miga. Na nižjih obratih, a vztrajno. Kot en preizkušen diesel kronist rinem naprej: novim dogodivščinam naproti. A še preden zapadem v periodično rednost, sem sam sebi dolžan še kak pogled nazaj. Kot je tale v nadaljevanju: o tem, da sva šla z Boljšo polovico na Parenzano. Sz bicikli se razume. Tale ideja je dolgo tlela. Kakih deset let nazaj je bilo mogoče brati o zaraščeni poti, o skoraj brezpotni pustolovščini, ki je bazirala na principih “nekoristnega osvajanja  sveta”, a sedanjost že priča o prebujeni misici, ki se predstavlja kot mična turistična zgodba za kolesarje uživače. Zato je bil res že skrajni čas, da spoznava nje skrivnosti.

IMG_20160610_094011[1]

Šlo je za bicikliranje na suho, zaupajoč pregovoru, da je vse v glavi (navsezadnje je to reklo v mojem primeru že poskrbelo za nekaj zanimivih zgodb). Zadnjih nekaj kilometrov je dotična mantra res pripomogla k uživaškemu pedaliranju. Skoraj kičasto je bilo: sončno in poletno, dasiravno naju je na koncu dneva mlečna kislina nežno ovirala pri kolovratenju čez stopnice.

wp-image-931783750jpg.jpegŠe preden sva prišla do poštene zaloge mlečne kisline, do uvodnega večernega fuzbala (za tiste, ki se sprašujete kaj je želel avtor povedati: Euro 2016 pa to…), sva morala vstopiti v kislo jutro. Vožnja od Ljubljane do štartne točke v Sečovljah je namreč minila v opazovanju precej aktivnih brisalcev in tudi jutranja kava v Portorožu ni bila preveč poetična. Sva pa vsaj enkrat za spremembo jutranje časopise prebrala v ustreznem obdobju. Na koncu je vseeno nehalo scati in lahko sva se podala na hrvaški del Porečanke. Purista po prepričanju, »ki bosta res prekolesarila originalno traso«, sva se postavila pred preizkušnjo na tistem odseku, kjer se dvigneš nad Sečoveljske soline in jo ubereš proti Bujam. Če rečem mokra polmetrska trava, ni treba dodatnih besed. Na asfalt vseeno nisva zavila prej kot je bilo to nujno potrebno. No, od Buj naprej sva pa začela res uživati.

IMG_20160610_144240.jpgNekaj je imela pri tem uživaška trasa, nekaj je prispevalo nažigajoče sonce, midva sva se sušila, vladalo je šampionsko vzdušje, ki ni popustilo tja do Livad. Seveda sva vmes doživela tudi višnjansko svetobolje in že sva jo pičila naprej. Od Livad naprej je morala skoraj zanihala, začarana od Motovuna, sva malce preklinjala (ne)znanje arhitektov poti, ki se niso spustili v gradnjo enega impozantnega viadukta, ki bi naju dostavil v Vižinado.wp-image-1725631158jpg.jpeg Jamrati zaradi odsotnosti viadukta seveda ne gre, saj nama je ravno ta fakt omogočil prijazno, lepo, zavito traso ter Rakotule – postojanko z lepim razgledom in fino ponudbo, ki je ravno prav oddaljena od vsega, da začutiš močno potrebo po premoru. Ker si v Istri, si seveda privoščiš Favorita in si naknadno zažugaš, da je enkrat na leto taka degustacija čisto dovolj.wp-image-1184682889jpg.jpeg

Nadaljnjih 5 kilometrov je minilo v pričakovanju Vižinade, kjer sva purizem dokončno odvrgla v kot, tako v tej vasici končala potovanje po originalni trasi ter poiskala smerokaz proti Novigradu. Sva si zaključek v Poreču pustila za kdaj drugič, ko bo spet situacija prava. Je pa bila idealna situacija za kolesarjenje naslednji dan, ko sva se po obali vračala na izhodišče. Večinoma sva se počutila idilično: lepa trasa, fino počutje, prijetno vreme, sladoled, ko ga potrebuješ. To so te male stvari, ki cukrajo živleje. Proti evforiji sva zavila ob detekciji prvih debelih kapelj, ki so naju pozdravile nekje nad Jorasom, nedaleč od izhodišča in naju spomnile, da sva ujela ter popolnoma izkoristila vremensko luknjo v tistih mokrih dneh na začetku junija 2016.

IMG_20160610_175219.jpg

Prijetnemu izletu je seveda sledilo zaklinjanje v outdoor aktivnosti. Še vedno vabijo. Načrtov obilo. Gremo.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: