Norce brit na basketu

Uživam v basketu »Panathinaikos – Olympiakos«, se slinim nad potezami in premlevam o včerajšnjih dogodkih– ma ne gre, da bi molčal:

Zeleni Zoki ?

Da razčistimo: saj bi zavpil ZE-LE-NI ZOKI, a kaj ko nisem prepričan, če je res čisto zelen. Navkljub večnemu sedežu v prvi vrsti. Klinc, Zoki je včasih znal na svoje koncerte priti tudi v vijoličnem (je lovil trende ali ima več ljubezni ?), tako da njegov izgovor o tem, da je zgolj bard, ki poje, odpade. Vsekakor je stric spektakla. Poba zna čisto dobro povezati navijaški pristop in pesniško dušo. Tisti, ki spremljamo šport to vemo, ker nam njegove melodije in prezenca lezejo ven od vsepovsod. Iz fuzbala, iz basketa – na lokalni in nacionalni ravni. Včasih je te muzike toliko, da ti gre na jetra. Recimo, da je basket navdušenec, ki se pali na zeleno barvo. Torej: palec gor.

Zoki huligan ?

Vprašanje ali modela zdaj nabiti na križ je pa že kar lepa dilema. Sam se je sicer opravičil, samobaniral in takoj vzpostavil distanco, češ da vseeno on ni en izmed tistih – huliganov. To me sicer malo iritira in ima me, da mu pripišem pocarsko nrav. Kaj mu je sploh treba razmišljati o huliganih ? Res čuti to kot težavo ? Koliko jih je pa srečal v zadnjih letih na basketu ? Mogoče jih je pa videl na fuzbalu ? Ampak prav veliko jih niti tam ni mogel opaziti (mislim: 828 gledalcev je povprečna obiskanost 1. SNL, ki je med bolj obiskanimi zadevami pri nas). Mogoče pa je bila Vilfanova saga z zakonom o navijačih vpeljana na Zoranov račun, ker tipi kot Zoran so očitno res opasni. Lepo casual se napravijo, pridejo v prvo vrsto in potem, sploh se ne zbijajo med seboj kot to počnejo huligani, temveč grejo še korak dlje: na tekmo vplivajo z osebno udeležbo (okej, Predin je s predinom falil par sekund). Mislim od daleč niti ne veš, da so navijači (kako pa naj varnostniki vedo oz. prepoznajo, da je Zoki opasna beštija ?) Kot je razbrati iz opravičila se tudi Zoki strinja, da je poslanstvo gledalca zgolj gledanje/ opazovanje spektakla in ne sodelovanje v njem. Nedvomno se je stricu lepo odpeljalo. Kot navijač Olimpije ga lahko razumem; benigno sojenje je rakava rana tega Eurocupa (pa tudi ABA lige) in zeleni klub je zgolj bleda senca nekoč obče spoštovanega kluba (in ima zdaj igralce, ki ne znajo zadeti prostih), ki si ga je očitno lahko privoščiti. Po drugi strani je pa stric na koncu relativno povprečne (ko so se sodniške “napake” venomer dogajale), a po dolgih letih vseeno gledljive evropske sezone (vsaj niso bili na meniju zgolj porazi) pošteno zabluzil in to na zadnji tekmi, ko bi moral, po pričakovanem obnašanju tukajšnje publike, le še resignirano buljiti na igrišče: tega si pač ne bi smel privoščiti in zaradi tega izpada bo Olimpija verjetno precej nasrkala (kaka tekma prepovedi, finančna kazen in verjetno še kaj).

VIPovec Zoki ?

Zoki je lep primer kako tanka je meja med huliganom (v slovenskih razmerah) in običajnim navijačem in on je včeraj to mejo prestopil. Glede na to, da navija za oba kluba – večna konkurenta (šport niti ni pomemben, ker Zoki zagotovo spremlja oba),ironično predlagam, da ga Dragonsi in Viole ( skupini – na katere se ponavadi nanaša a debata o huliganih) sprejmejo v svoje vrste. Pa en šal naj mu stisnejo v roke, da bo prepoznaven. Zdaj ko je med huligane prestopila tako eminentna oseba, pričakujem, da bo debata o navijačih spet postala aktualna. Ker verjetno »naš Zoki« pa že ni tak, mislim huligan in tega ne počne, on pa res ne gre na aufbiks, in ker je njemu podobna verjetno večina ljudi (to so npr. tisti, ki ob spornih odločitvah na igrišče mečejo plastenke, vžigalnike, papirčke), ki pri nas hodi na tekme………. Me prav zanima kakšen odnos bodo do včerajšnjega akta zavzeli think-tanki. Spotoma naj se vprašajo, če prepoved točenja alkohola velja tudi v VIP prostorih. Ker sem na tekmah večkrat žejen (in mi gre to malo na jetra), imam občutek da gre za dvoličnost, ki VIPovce prav prisili v nastopanje (in klubom onemogoča dodaten zaslužek). Saj ne rečem, da je bilo tako tudi včeraj, samo, če bodo slučajno zaradi Zokija urejali področje navijaštva, naj se pozabavajo še s tem. Sicer pa predvsem ti, takozvani, huligani, hkrati z najnovejšim članom – Zokijem delajo vzdušje, ki ga potem novinarji opisujejo  kot čudovito, huronsko, navdušujoče…..

Strpnost namesto predina za zaključek

Skratka, če me že vprašate za mnenje o včerajšnjem dogodku: To se ne bi smelo zgoditi.

S strani medijev pričakujem približno tako ostro obsodbo kot ob incidentih “običajnih  navijačev” (tudi ti se ponavadi takoj spokorijo  za nespametna dejanja). Na tekmo naj pa le še pride. 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: