Porcija zelenega optimizma

Uvod + spomin

Napočil je čas za porcijo letošnjega zelenega optimizma. Olimpiji je včeraj šlo imenitno. Pravzaprav ne pomnim, kdaj je Olimpija tako brutalno premagala kakega evropskega nasprotnika. Mora biti od tega že mnogo let, verjetno gre podobne podatke iskati v eri največje euroligaške evforije ali pa še prej, v obdobju prebijanja iz Evropskega pokala v najvišji rang tekmovanja. Včerajšnja zajetna zmaga gre na račun dobro obrambe , pa tudi na račun starega znanca, razštelanega Asvela, ki je v Ljubljano pripotoval z desetimi igralci in tekmo končal zgolj z devetimi (če so moja opažanja pravilna). Ta klub podobno kot Olimpija zgolj spominja na slavne euroligaške čase, ko sta bila oba ZELENA kluba sinonim spodobne košarke. Rememba Rim ?

Navdušenje

Ampak nič ne de: Olimpija jih je v drugi in tretji četrtini pohodila, medtem ko prva četrtina v ničemer ni napovedovala basketaške rapsodije, lahko bi se obrnilo tudi v smeri novih podaljškov in paranja živcev. Resnici na ljubo tako Olimpijo pričakujem že od nekdaj in tako košarko je vedno fino gledati. Letošnji oktober in september in še nekaj dekad nazaj, z vmesnim Zdovčevim prebliskom, so bolj skrivali kot pa redno ponujali take igre. Seveda je bil začetek letošnje sezone daleč od pričakovanj.

Teza o prisotnosti trenerja

Z včerajšnjo zmago se po mojem sicer dokončno potrjuje teza, da so čez poletje v zelenih medijskih najavah pošteno nabijali ob zatrjevanju, da delo poteka nemoteno, da se odsotnost trenerja, ki je medtem vodil Makedonce, sploh ne pozna (ker naj bi bil zeleni trenerski mag s svojim klubom vseskozi v stiku), da naj bi zadeva bila več kot nadzorovana. Pa se je kmalu izkazalo, da to preprosto ni res. Skupek košarkarjev je v ljubljanskih dresih enostavno zabluzil priprave, začetek sezone jih je pozdravil totalno neuigrane. Kar nekaj porazov pripisujem odsotnosti trenerja v pripravljalni fazi. Pa še tista hecna poškodba Jacksona je prišla vmes. Skratka, kar se mene tiče je malo zaudarjalo po diletanstvu in samo precej ugodnim cenam kart se imate zahvaliti, da sem vseeno hodil na tekme (ajde, malo pretiravam, ker sem itak večno zeleni optimist). No, včeraj ste se mi oddolžili.

Včeraj je Olimpija izgledala kot košarkarska ekipa, ki se zna žogati. Končno se je zgodil tudi Salinov odklop. Podobne predstave si od tega Finca želim pogosteje, ne samo nekajkrat na leto. Skratka bravo za 25 pik v manj kot treh četrtinah. Tudi ostali so bili na nivoju, ki Francozom ni dopuščal vzpona: dobra obramba, odsotnost bedarij, zavzetost, preudarnost. Poleg Finčeve eksplozije so zeleni skoraj skozi celotno tekmo zadevali proste. Večina zgrešenih prostih se je zgodila šele ob 30+ razliki, ko misli očitno niso bile več usmerjene samo proti košu. Navdušuje tudi nepopustljivost, ki jih je pripeljala do visoke zmage ter zmanjšano število napak, ki sodijo bolj na tečaj osnovnih košarkarskih veščin kot pa na tekmo evropske druge lige. Skratka naj se mi roka posuši, ampak zaenkrat lahko zapišem, da se vidi prisotnost in delo glavnega trenerja. Zdaj, ko je res v klubu. Proti Asvelu so zeleni 23. 10. 2013 izgubili za 9, zdaj so odskočili na +38. Fino fajn, igra Olimpije ima konec novembra neko prepoznavno logiko, igralci so se ujeli in Olimpija končno lahko začne razmišljati o nadgradnji košarke, ne pa o mučenju žoge. Naslednji dve tekmi bi lahko dokončno odplaknili zadah iz katastrofalnega uvoda v sezono. Zaradi mene lahko napacajo kar obe ekipi, najprej Partizana v Beogradu, nato še Valencio. Zagotovo bom precej evforičen.

Teza o drugi ligi

Se pa v tej sezoni potrjuje še ena misel, večkrat izrečena v preteklih letih po pajzlih v okolici Stožic. Da je bolje iti korak nazaj in igrati v tej evropski drugi ligi kot pa biti ekipa za večanje koš razlike v ligi najboljših. Kot kaže zaenkrat Olimpija v tej ligi lahko igra enakovredno, se lahko spogleduje tudi z napredovanjem, skratka lahko zaživi tudi tekmovalno življenje, kjer ne gre samo za borbo za preživetje. To se je namreč dogajalo zadnja leta, šlo je za preživetje na obubožanem robu. V Stožicah ni bilo pravega veselja in tega se je navzela tudi publika, ki je sikala na vse poteze zelenih na igrišču. Recimo, včeraj tega ni bilo (bodimo realni: največjih »znalcev«, ki se spoznajo na basket in hodijo na tekme samo ob največjih uspehih letos še ni v dvorani). Vseeno je potrebno tudi priznati, da je med Eurocup-om in Euroleagueo opaziti razlike na vseh nivojih. Ekipe nižjega ranga tekmovanja same sproducirajo več napak, več je naivnih potez, več je zgrešenih košev, razlika ne narašča hitro, sodniki so bolj izgubljeni, nihanja v igri so večja, slabša je organizacija tekme (npr. kje je vsaj pivo pred dvorano ?: včeraj ga nisem niti iskal, na prejšnji ga nisem našel). Ocenjujem, da zdajšnja Olimpija, spodobna ekipa Eurocupa-a, v Euroligi v tem obdobju sezone 2013/14 ne bi imela še niti ene zmage (vsaj tak občutek imam ob ogledu tekem Zvezde in Partizana, ki ju imam za trenutno boljši ekipi od Olimpije), bi pa imeli neskončne razprave o cekinih, o pakiranju kovčkov, o iskanju novega trenerja in takih topikah.

Sezona kar naenkrat spet izgleda obetavno. Preveč optimistično ?

 

Mimogrede o Sagadinu

Mimogrede: Sagadin je svoje bonuse gradil tudi na dejstvu, da je Olimpija prej začenjala priprave in da se je delalo več. Tudi zato je v začetku sezone v tistih časih Tivoli predstavljal precej zoprno dvorano za gostujoče ekipe. Bi morda spet kazalo razmišljati v smeri zgodnjega začetka sezone – če je to dandanes glede na razmere, sploh glede na to, da ima Olimpija v zadnjih letih ekipo dopolnjeno šele septembra: vedno nekaj oz. nekdo manjka: cekini, reprezentanti, trener itd.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: