Lepa pela z Ženiklovca

 

Sodeč po številnih zapisih o hribovskih pustolovščinah, je večina somišljenikov pričakala minuli vikend v nizkem štartu z namenom, da pride do svojega kosa pršiča. Jasno, da pride do puha, po katerem se vlečejo glasne, uživaške sledi.

Tudi midva sva se ujela v čredno past in v nedeljo z veseljem vstala še pred jutranjo zarjo. Taki dogodki se zadnje čase poredko pripeljejo mimo, zato vstajanje sploh ni bilo problematično, še oprema je bila pripravljena dan prej. Jep, šlo je za resen pristop. Zavedajoč se kondicijsko mentalnih pomanjkljivosti sva se namenila na Veliki Javornik/Ženiklovec  (1716 mnv)   , kjer je že od nekdaj, nasploh, ugoden teren za prvi    povoh, za jasen vpogled v uživaški marec. Sploh letos, ko količina  snega obljublja toliko ustreznih terenov, da z izbiro ciljev ne bo  pretiranih zadreg. Vsemu razburjenju navkljub se petrolovi kavi  ne odpoveva, a mimo zaspanih tovornjakarjev, dol z avtoceste, pridno čez Tržič do Grahovš prispeva še v temi. Tam, na podlagi lanske izkušnje, premeteno parkirava avto v dolini, pametujeva o bližini vrha in pri – 11 ( kako neverjetno nemogoča temperatura se zdi to v teh dneh- klinc pa zima ob vikendih ) zadegava nujnosti na hrbet. Mimo Rekarja do Gaberčevga rovta in potem po markirani do planine Javornik gre v uživaškem prebujanju, ki ga strastno podžiga analiza razmer. Namreč spodaj trdo, zgoraj vedno več mehkobe, ki obljublja. Ravno zaradi privida idealnih kristalov, za povrh še brez vetra, zadnja strmina ni preveč tečna, pa čeprav je kakih 15 korakov zoprnih, kložastih, takih luknjastih. Na vrhu se srečamo zadovoljni, si izmenjamo dobro voljo, za nameček prisluhneva še nasvetom, ki se kasneje preobrazijo v čisti užitek. Prijetni mraz pospeši srečanje na vrhu, zato se usmeriva na desno flanko (gledano z vrha), ki za razliko o leve variante ni niti malo kložasta. Jej, po treh, štirih ogrevalnih, začneva na polno izkoriščati prednosti, praktično nezvoženega pršiča, ki se nama mota tja do višine kolen. Uf…da best..še takih trenutkov, ko evforično zgrešiva pravi levi odcep in »štamfava« mimo Zdravca na cesto. Ker se je večina makadama lepo spravila pod sneg, precej ugodno odpeljeva večino ceste in tam na odcepu nad Rekarjem preskočiva ograjo ter se poženeva po senožetih navzdol. Čista uživancija, ki je zjutraj nisva pričakovala. Teh 900 metrov prehitro mine, a nasmeh je do ušes, zato naju sankaško avtomobilska banda, ki želi priti čim višje ne iritira preveč. Ti modeli se namreč guzijo po zaledeneli cesti, kot da ne bi bilo že v vasi jasnih indicev o gneči. Opazujoč kaos z varne razdalje se nama zdi, ne glede na izbiro poti proti Ženiklovcu, jutranja odločitev o parkingu pri kamnolom nadvse modra poteza. Domov prideva polna. Tudi zadovoljna, z več načrti kot je izhodov.

In kaj ima povedati o tem Soleus 3.0. GPS ? Hja nič, tekaški računalnik se bo moral navaditi tudi drugačne uporabe od prvotno zamišljene: hribovske. Kar se tiče GPSa – lociran sem bil precej hitro. Časa sicer nisem meril, a po uvodnih 10-tih minutah priprave, je ura že nestrpno čakala na dotik.Hribovska uporaba tudi pomeni, da vloga »autolapa« ne bo prav velika, da bodo povprečne hitrosti prej padale kot dvigale in da bo na preizkušnji avtonomija delovanja. Obljubljenih je 8 delujočih ur z vključenim GPSom. Tokratna seansa je trajala, v, za baterijo neugodnih, mrzlih razmerah, skoraj 5 ur, ki jih je pamet na zapestju preživela brez težav. Še danes, to je tri dni po izkljopljenem GPSu na koncu ture, opozarja na energijskih preostalih 40 odstokov. Torej kar se tega tiče: brez pripomb. Seveda bi lahko renčal, da višine na licu mesta le nisem zmogel ugotoviti, a se takoj potolažim, da višiniomera ura nima niti v specifikacijah. Torej, za rekreativno uporabo je tudi v tem aspektu ura čisto OK: sploh če vzamem v obzir, da na turi nisem razkurjeno dirjal gor in dol: povprečje utripov se je namreč ustavilo pri številki 119. Aja, backlight dela na polno. Kot je obljubljeno, če nastaviš na 20 sekund. Velik plus !

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: