Olimpija 2012/2013 – v iskanju basketa

Kot ponavadi, sem radovedno, skepse poln pričakoval letošnjo sezono. Pri zelenih namreč nikoli ne veš, kam bo ta zavila in vsak september se lahko zgodi tako master of disaster kot zeleni razcvet. Letos se je po mojem zgodilo slednje. Solidni tujci (od včeraj v to kvoto poleg Arona in Dylana štejem oba Finca, predvsem povratnika Teemuja – »kera prefriganost in hladnokrvnost na koncu drugega podaljška!«), nadebudni – naši ! – mladci, razsvetljeni Saško.

Me prav zanima, kaj se je zgodilo temu trenerju med bivanjem v Rimu in Moskvi. Lani to sicer ni bilo tako očitno, a opažam osebnostno evolucijo v smeri športno- alpinistične poduhovljenosti in ne mine intervju, da model ne bi postregel s kakim nadkošarkarskim, občim, vseživljenjskim spoznanjem v slogu »ni nemogočih poti, vse je v glavi«. V zadnjem času me njegove domislice tipa: diamanti rastejo pod zemljo: (http://www.sport-tv.si/d167015/Kosarka/Liga_ABA/Filipovski_Moc_te_ekipe_je_izjemno_velika.html),  vsi se bojimo sprememb (http://www.siol.net/sportal/sportal_plus/intervjuji/2012/12/saso_filipovski.aspx ), človek je samemu sebi največji sovražnik (http://olimpija.wpn.tv/video/3ab1fb3d4f5302026701fd77b35506be?pl=8409c599db10cfe885e8b0d806fb05ca), navdušujejo in zabavajo. Definitivno širijo obzorja, basketu dodajajo prepotrebni šmek ter poskrbijo za dodatnih zelenih pet minut debatnih variacij.

Saj, če mu sezona ne bi uspevala, bi Sašo verjetno točno na tej strani lahko prebral precej pikrih, ampak zdaj to pač ne gre. Sezona za moje pojme poteka precej dobro – bolje od pričakovanj. Res, lahko bi podobno kot ostali renčal nad (skorajšnjo) izgubo evrolige, nad občasnimi razpadi sistema in nastopanjem zgolj v ABA ligi, da sploh ne omenjam, zdaj že skoraj standardnih krkaških zdrsov. Ej, če bi bil pravi spletni zvesti navijač, ki po širnem spletu išče prenos tekem, namesto urnika LPP-ja do Stožič (http://www.rtvslo.si/sport/kosarka/zmaji-po-treh-podaljskih-ujeli-prikljucek-z-vrhom/298282#comments & http://kosarka.si/v-zivo-union-olimpija-buducnost-00/), niti na tekme ne bi hodil, raje bi pametoval po forumih.

Ampak ej, v tej sezoni presegam to stanje in se raje navdušujem nad odraščanjem ekipe  (vključno s trenerjem :-)), ki se vse od začetka sezone razvija (primerjaj septembrske Omića, Prepeliča, Močnika, Rupnika s temi zdaj). Morda bi Sašu lahko očital premalo menjav in še kako malenkost, morda bi jim lahko očital preveliko vdanost v dogovorjene koncepte, med katere se je na začetku leta še prikradla kakšna kontra, a po drugi strani navdušuje nepopustljivi karakter te ekipe. Saško bi verjetno zatrdil, da je življenje borba, da se vsak dan naučimo česa novega, še več, nemara bi pristavil, da sem pa tja lahko izkoplješ celo diamant. Če povzamem: napredujejo. Zato navijam, da ekipa ostane skupaj tudi po novoletnih praznikih (in navijaško držim pesti, da se sfiži Maccabijeva nakana: http://www.siol.net/sportal/kosarka/2012/12/maccabi_se_je_dogovoril_z_baynesom_a.aspx) in živim v utopiji, da bodo vrednost te ekipe prepoznali tudi tisti košarkarski »vonabiji«, ki jih je bilo v Stožicah nazadnje opaziti v Zdovčevi eri.

Odstavek o dragonsih izpuščam – jih ni na tekmah. Resnici na ljubo, kljub še vedno precej konfuzni zeleni situaciji, klub poleg dobrega opravljanja osnovnega poslanstva, precej dobro upravlja odnose z javnostmi. Že kar nekaj časa spremljam basket, ampak letos prvič opažam premike v komunikaciji. Igralci in trener se redno zahvaljujejo tej maloštevilni, zvesti publiki za spodbudo, npr. tukaj:

http://olimpija.wpn.tv/video/57e23b4e75cf87c25ff96720755efd41?pl=8409c599db10cfe885e8b0d806fb05ca

http://olimpija.wpn.tv/video/f496519b9d3281a25b5a23682b243e81?pl=8409c599db10cfe885e8b0d806fb05ca

http://www.youtube.com/watch?v=QCMBk08TQQY,

na FB redno komunicirajo in motivirajo ljudi na več različnih načinov. Tudi s ceno kart: 6 €, to je cena, ki ne dopušča izgovorov. Poleg tega v zadnjem času Olimpija mulariji redno zagotavlja brezplačen ogled tekem. Definitivno lepe poteze.

Tovrstno početje bo moralo kmalu obroditi sadove in premamiti večje število, po potrebi besnih, navijačev zelenega kluba, ki bi v Stožice priklicali angažirano in hrupno podporo zmajem. Tako podporo ob kateri trenerju gostujoče ekipe niti na pamet ne bi prišel sprehod do sredine igrišča, tako odločen pristop, ki bi zagotovil ugodno (če že ne pošteno) sojenje. Olimpija očitno ne obvlada sodniškega lobiranja, zato tile sodniški papki sodijo kakor se jim zahoče: tolerirajo pretepanje, zmajev, ne štejejo korakov, pozabljajo na stanje v raketi, mižijo ob sprehajanju Radonjića in si do konca uničijo spoštovanje s spreminjanjem svojih odločitev – pa čeprav v korist Olimpije in še to zgolj takrat, ko jim grozi prisilna izselitev s strani sicer precej mirne 3000-glave (japajade) množice. Do tega sploh ne bi smelo priti, prednost domačega igrišča bi morala biti izraziteje nakazana. Olimpija si bo morala tovrstno spoštovanje, ki ga je deset let nazaj med svojimi tekmeci že uživala, spet pridobiti. Hitreje bi šlo z dobrim obiskom in podobno fanatično borbenostjo kot včeraj, pomagalo bi, če bi vsaj eno sezono odigralo 12 istih oseb. Tale ekipa si enostavno zasluži priložnost v okviru korektnih pogojev.

Ej, kera tekma je bila včeraj. Trije podaljški. In zelena zmaga. In šest zmajev po deset ali več pik. In Teemu (aja, sem že omenil .-)). In zabijanje Omića. In spet vsaj dva Blažičeva cukra, ki se mi še zdaj vrtita v filmu, pa Sasujevi momenti. Ta ekipa res igra basket – klinc gleda slabe minute, ko žoga Baynesu ne gre skozi obroč, ko Prepeliču ne gre, ko cela dvorana čuti nesproščeno igro. Dobri trenutki prevladujejo, zato pridem v četrtek spet na tekmo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: