Bejbina prva tura – Grmada nad Ortnekom

Potem, ko je že odkljukala gorniške klasike prvega trimesečja: Debni vrh, Rožnik, Stari grad nad Kamnikom in Šmarno goro je napočil čas za resnejšo preizkušnjo potrpežljivosti, aprilskih razmer, nižjih temperatur in blažje burje. Proti Notranjski je vodila Špelina pot, mimo Velikih Lašč do Retij, ki so se ponudile kot izhodišče za vzpon v slingu.

Namesto avtomobilskega ropotanja, ki bi dostavilo udeležence do parkirišča 180 metrov pod vrhov,  je bila šmrklja deležna ritmičnega pozibavanja srednje dolgih korakov, ki so značilni za blage vzpone preko gozdov mešanega rastja in pomladnih senožeti, bogatih z regratom in lovskimi opazovalnicami. Kot da so Notranjci ljubitelji strelnega orožja – tudi v nedeljo je pokalo in preganjalo divjad iz okolice. Ampak pohodne druščine to ni motilo, še manj je Špelo motilo glasno rezoniranje starejše otročadi, ki je čas namenjen vzponu, zabijala s tekanjem, prevračanjem kozolcev, iskanjem sladkarij in markacij na poti na Grmado; dve uri od avta do vrha v ritmu triletnika. Grmadi smo se približali od zadaj,  suvereno naskočili zasneženo pobočje in za nameček skoraj občutili zagato izgubljene poti na področju, kjer je poti preveč, da bi vsaka lahko ohranila svoj karakter.  Prijazna pot je omogočila sproščen vzpon na vrh prav vsem nekajletnikom. Na vrhu ni bila samo antena, ampak bajta z imenitno ponudbo. Še preden se je sploh začel odnos z joto, je mularija

spraznila kraljestvo čokoladnih jajc, zakoličila prostorno dvoriščo in ošvrknila igrišče. Starim ni preostalo veliko drugih možnosti, kot da navidezno renčijo ter pomodrujejo o sproščujočem razgledu, klobasah in ostalih temah, ki pritičejo tovrstnim dogodkom. In kaj se je dogajalo z bejbo ? Jah, uživaško se je naspala, kot pravi planinec na vrhu konkretno pomalicala, podrla kupček, zamenjala plenico in se zopet udobno namestila v sling ter pošteno odspala drugo polovico izleta. Niti prestavljanje v avto  je ni zmotilo.  Žlobudranje v poznih popoldanskih urah sem, kronist, razumel kot všečkanje nedeljskega tripa.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: