Olimpija – Maccabi (17.2.2011): Upanje je vzklilo

Kar je do sedaj v tej sezoni Olimpija pripravila  mi zadostuje in na nek trapast način izpolnjuje.  Klinac, tega pač ne znam prerasti in to me bo verjetno vedno spremljajo – zna biti, da se v meni vseeno skriva Peter Pan. Pojasnilo o izpolnjenosti se skriva v spoznanju, da sem zadnjih šest let zvesto in vztrajno hodil žejen čez most………….

……še predobro se spomnim bentenja čez malega debelega, kot so ga takrat imenovali najzlobnejši, a  je šlo v resnici za  Filipovskega, ko je deloval kot mali Zmagadinov klon in se je zdelo to precej bogokletmno početje. Ljudstvo je imelo pač dovolj nenehnega menjavanja ogretih igralcev in nespretnega jemanja minut odmora. A po njem je bila suša in zato sedaj še posebej uživam v sezoni, ko se basketira kot se spodobi in je nasploh veliko finega žoganja.  Zadeva, navkljub današnjemu poštenemu in zasluženemu porazu – Maccabije bil pač toliko boljši, da ni dopustil konfuzne končnice, ki Olimpiji leži – sploh ne izgleda obupno, temveč prej kot izvrstno izhodišče. Upam, da ga odgovorni izkoristijo karseda  v celoti. Zdi se, da za košarko pri nas nastopajo lepši časi, zatorej se ne bi smelo sfižiti niti Olimpiji, ki je sicer k takemu početju precej nagnjena. Držim pesti za spodbuden razvoj dogodkov, prihodnji meseci ponujajo različne scenarije (odvisno od pričakovanj ciljne publike, a o tem kdaj drugič). Iz optimističnih ljubljanskih kvartov izgleda kot, da je polovica ciljev že izpolnjenih. Slovenski pokal je vsem kolobocijam navkljub osvojen,  gladka uvrstitev med 16 najboljših v Evropi je pa sploh presenečenje. Teh šest dodatnih tekem med 16-timi je zgolj smetana na vrhu, resda morda malce bolj »light« in ne tako polnomastna kot jo pričakuje običajni, ultra kritičen spremljevalec športa v Ljubljani, ki si je priboril karto v Stožicah za tri ekstra basketaške posladke. Ker to tekme proti Barceloni, Maccabiju in Romi v resnici so. Skratka “papak wannabe” je verjetno danes nezadovoljen in je zato zapustil dvorano tri minute pred koncem, ampak on je verjetno enkrat decembra pozabil na poletne more in nekajletne košarkarske travme. O teh osebkih danes ne bom pretirano, raje se bom osredotočil na pravkar minuli dogodek, kjer se mi zdi še enkrat več pomembno izpostaviti dejstvo, ki ga kritiki preradi pozabljajo.

Torej: če mi že kdo navrže v glavo kaj realnega kot, na primer, da je Ilievski pravzaprav »Idiotski« ali da Zdovc ne zna voditi tekem,  odpravim njegovo prevzetnost in  lakomnost  s spominom na september. Mimogrede, takrat Udrih zaradi dvomljive situacije ni prišel v objem, medtem ko sta Vlatko in Sašo sodelovala v pogajanjih za obstoj kluba: ne pozabite, da bi se lahko zadeva izcimila tudi drugače.  Še enkrat več: takrat se bolj malo vedelo kaj bo z zelenimi, izgledi so bili precej črni in če je tokrat Olimpija izgubila proti Maccabiju ni to prav nič tragičnega.

Še več, način igre v prvem polčasu navdušuje. Resda je ta ekipa limitirana na precej načinov in to se je danes pokazalo v vsej svoji grenkobi, a hkrati so točno ti modeli letos ponudili  že toliko sladkih zgodb, da odtehtajo vso kislino tretje četrtine, ko so se v agresivni coni izgubili vsi, na čelu s trenerjem Zdovcem. Pa jim niti ne gre očitati »smotanih« odločitev in nepremišljenih potez, prej gre bentiti čez neodločnost in prestrašenost, ki jim je onemogočala mete na koš in uresničevanje mantre » vsi za enega, eden za vse«.  Pomanjkanje »killer instinct-a?« Predvsem slednje hkrati s pomanjkanjem gibanja sta zaznamovala to porazno obdobje.  Zato so poskusi v zadnjem odseku tekme izgledali kot poskusi obupanca  –»walking dead« praktično. Resnici na ljubo je ta ekipa limitirana, dasiravno  prsta v primeru današnje tekme niti ne gre uperiti v dva najpogosteje kritizirana. Zdovc je menjal več kot običajno ( še vedno na trenutke nerazumljivo) in Vlatko ni izgubil veliko žog ( a mu je nekaj traparij vseeno uspelo pričarati), a resnici na ljubo prav veliko dodane vrednosti nista prispevala. Ob tem se je v spominih na pokalno tekmo treba ugrizniti v jezik in priznati, da Olimpija brez Ilievskega, dobrega ali slabega, ni enaka ekipa, sploh ni team na evroligaškem nivoju. In prav Zdovc je tisti, ki je sodeloval pri sestavljanu te ekipe in ta trener je tisti, ki jih je zopet pripeljal med 16. To je najboljši rezultata kluba po ohoho letih.  Zato ni treba preveč »pizditi« na ta dva osebka, ki sicer res imata svoje pomanjkljivosti, a spoznanje, da je uvrstitev med 16 najboljših evropskih ekip je kar realen domet te ekipe, ostaja. Ni odveč poudariti, da bi se v prvem delu  tekmovanja lahko obrnilo tudi drugače, v smer popolne katastrofe (le spomnite se lanske sezone z zveničimi imeni tipa Bečirovič, Slokar, Vidmar). Razlika med uspehom in polomijo se pri Olimpiji letos meri zgolj v nekaj koših !!!. Vsem trmastim navržem še pomislek o dejanskem stanju, ki gre v naslednji smeri: če bi bili zeleni igralci brez pomanjkljivosti, jih po vsej verjetnosti ne bi videli v Olimpiji. Bodi dovolj paberkovanja.

Danes se je dalo uživati v fantastičnem prvem polčasu, v conski atletiki drugega polčasa in v obilici lepih potez. Na žalost zelenih, predvsem v izraelskih barvah. Vseeno si ta ekipa zmajev ni zaslužila predhodnegaa odhoda gledalcev s tekme, enostavno ni pošteno, vsej liberalistični logiki navkljub.

Bila je tekma v bučni dvorani, bila tekma omiljenega sponzorja, bila je tekma, kjer sta centra blestela v svojih momentih. Pinkney je ukrotil velikana in mladi Giorgji je še enkrat več nakazal svoj potencial. Če bi se poklopilo še nekaj ostalih momentov, bi  se “basketfest” nadaljeval s silovitostjo ognjemeta, tako pa se mu obeta vztrajnost velike reke. Bila je dobra tekma in fina evropska sezona. Užival sem in veselim se epiloga v NLB ligi ter državnem prvenstvu. Cilji so jasni: uvrstitev na zaključni jadranski turnir in dokončno deklasiranje Krke. Obe tekmovanji ponujata svoj draž. Zato se veselim prihodnjih mesecev. Howgh – zapisal sem.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: