Olimpija – Valencia: odgovor se skriva v zeleni trmi

Brez drame ne gre, a Stožice vseeno ostajajo nepremagljive. Yeeeah !!! To je verjetno tudi najbolj kratek povzetek tistega, kar se je 17.11.2010 dogajalo v tej košarkarski dvorani. Vzdušje ni bilo fenomenalno, še zdaleč ni bilo primerljivo s tistim izpred štirinajstih dni, ko je v Zmajevem gnezdu bobnelo in je gostoval grški velikan zelene barve (naj pride še tisti rdečkast, če se počuti preveč samozavestno 🙂 , hehehehehe). Sploh ne. Bil je nekako umirjen, zatajevan in v pričakovanju. Kot da bi se ljudstvo takoj navadilo na zmage. Sploh proti tistim, ki niso ravno redni udeleženci zaključnega turnirja. Mimogrede: letos bo v Barceloni (naj varčujem ?) Ej-jej-jej. Čeprav so na tem mestu možne tudi insinuacije o »vonabijih«, ki so se zguzili na tekme in kakopak ne premorejo tistega temperamenta, ki pritiče basketaškim zanesenjakom, ki jih je bilo tako prešerno opazovati na Panathinaikosu in še prej, še z večjim veseljem, na Efes Pilsnu ter Partizanu. A zaradi takih in drugačnih papkov so tu že debate, zakaj Zdovc ne menja hitreje, zakaj Jagoda meče trojke skoraj nenadzorovano in od kje kar naenkrat tistemu črnemu krilu pravica do mutenja. Ampak, ustavimo konje za trenutek.

Saj nihče trezen ne more pričakovati zaključnega turnirja ob dejstvu, da zgodba še nedolgo tega ni imela napisanega niti uvoda, kaj šele epiloga. Zato se sploh ne obremenjujem z zarotami, raje si razložim, da bala pač ni želela noter, niti če si se pisal Shermadini. Še več: takrat se je šele odbila iz neposredne bližine visoko pod strop. Sodniki seveda spet niso bili na naši strani. A korake so vseeno relativno dosledno piskali. Razen Javtokasu, to že moram pripomniti. A na koncu je trdoživost premagala inspiracijo nasprotnika in spet je zneslo za zmago in novice so v bistvu dobre. Vitezi analitične mize se strinjamo: Olimpija zmaguje tudi z gnilo igro (kaj bo šele ob tapkajoči simfoniji !).

Danes pač nismo spremljali basketaške lepotice, temveč borbo s precej napakami. Še posebej v prvem delu se je zdelo, da zmaji igrajo zgolj po šabloni in ignorirajo spontanost, ki jim je v prejšnjih krogih zagotavljala uspehe. In spet je zgodil slab začetek, ki je občinstvu povzročal hecne občutke, Čeprav bi bilo »pizdenje« upravičeno, smo kar mencali in ugotavljali, da 8 minus še ni tako slabo (kot denimo še hujših minus 20 teden dni nazaj). Basketašem pa kar ni in ni steklo, kar je bilo uspešno odigranega, se je zdelo na silo in v igri ni bilo najti nekega presežka, vsak koš je bil krvavo priborjen. V igri danes pač ni bilo igrivosti in elegance, odločala je trma domačega terena. In fantom je uspelo. Spet. Čestitke. Sicer se je še minuto pred koncem zdelo, da bo zmaga zanesljiva, a se je praktično v trenutku vse obrnilo in zadnjih 20 sekund je bilo spet prekleto zanimivih. Na srečo so bili gostje dovolj štorasti, da so se podaljški izmuznili.

Ne bom rekel, da se pritožujem. Vseeno je letos fenomenalna sezona in sam uživam tudi v malo nagniti predstavi, ko ne gre vse po pričakovanjih. Si med drugim, tudi v največji evforiji, tako tisti pozitivno kot tudi tisti negativno naravnani, dopovedujem, da septembra ni bilo jasno niti ali bodo zmaji igrali slovensko ligo. In, da, seveda, se strinjam, današnja situacija ponuja »taužnt« in še več teorij zarote, a jaz raje vseeno uživam v košarki in se prerekam s tistimi, ki mislijo, da je Perry v riti in prikimivam tistim, ki mi razlagajo nivo motiviranosti črnih zmajev v jadranski ligi in razglabljam o potencialih te ekipe.

Zgodb nikoli ne zmanjka. Ena taka dobra se pravkar piše. Namreč, kakor dragi bralci veste, ima Vrkič neko kratkoročno pogodbo, manj od pol leta, zgolj tri mesece, a poba ob vsakem drgnjenju parketa dokazuje svoj potencial. Ob današnjih dobrih minutah tega talenta se takoj pojavi zagonetka ob razglabljanju o večji izkoriščenosti tega igralca. Kaj pa če ga Zdovc taktično zadržuje na klopi z namenom, da si Olimpija zagotovi dolgoročno pogodbo s tem igralcem ? Hm, kaj pa če je njegovo neigranje res povezano s tem ? Borbanje v obrambi in skoraj kičasto polaganje ni ostalo neopaženo. Komaj čakam, da mine teh ušivih 14 dni. Olimpija ponuja zgodbe. Letos prijajo. Zaenkrat spremljamo dramo s srečnim koncem. Hehehe…Kot ena Esmeralda.

Advertisements

4 thoughts on “Olimpija – Valencia: odgovor se skriva v zeleni trmi

Add yours

  1. z levo roko podpišem tvoje insinuacije o o »vonabijih«, ki so se zguzili na tekme. okrog nas sinoči sami taki – in žal večinoma s karto za vse tri domače tekme, ki sledijo. skratka zgleda, da se bomo mi še naprej drli “ej, sudija, koraki, kwa in podobno?????!!!!!%%%!!” – včer je blo fajn priložnosti, sploh s tačrnim -in slavili zadete šute ilije v sekundah zadnje minute, gledalci – pazi, ne navijači! okrog nas – nas bodo pa gledali, kot da je z nami kaj narobe. ma, bejžte mi nekam … narobe je nekaj s tistimi v ložah. damn ice queens! olimpijaaaa!

  2. Sem hotel polemizirati že zadnjič, ampak kar tema ni krucialnega pomena za obstoj vrste, bom par misli dodal tule. “Vonabiji” so na žalost posebna vrsta stvorov, jih vidim kot kake bodysnatcherse, bele omele. Napajajo se iz popularnosti dogodka, menim, da vsebina za njih ni preveč pomembna. Zdaj so pač začutili basket in so veseli, če se spotoma pokažejo na teveju – ko bodo postavili tisto kocko pod strop, bodo pa sploh navdušeni. Zato sem v prvih treh tekmah prav užival, saj so na tribunah viseli ljudje zaradi basketa in je do hrupa prihajalo spontano. S stališča ortodoksnega basket gledalca so zmage pravo prekletstvo. 🙂

    Sicer se zavedam, da so “vonabiji” nujno prekletstvo in jih skušam ignorirati, a me vsakič znova malo sprovocirajo s svojimi zabodenimi ravnanji, ki si jih tako dobro opisal. Najhujši so tisti primerki, ki zamudijo na tekmo (tudi na drugi polčas), medtem ko iščejo svoj sedež, veselo pozdravljajo znance in ostale lepotce ter kasneje glasno komentirajo:praviloma primitivno pluvajo po lastni ekipi. Popolna odsotnost spoštovanja dogodka in vseh udeležencev.

    Ker sem prepričan, da se prihaja v domačo dvorano predvsem gledat/spodbujat domačo ekipo ne glede na to proti komu igra in ne glede na to kako igra (dobronamerna in konstruktivna kritika že, ne pa pljuvanje z vsaj tako grobimi besedami kot sta kreten nesposobni, ki sta pospremljeni z žvižganjem, po lastnih igralcih v trenutku, ko ta stopi na parket, ali pa po dveh preigranih minutah. Vsak si najprej zasluži šanso in spoštovanje. Če se samo spomnim na lanski odnos občinstva do Vidmarja in Ilievskega), me take opazke motijo. Enostavno ne razumem principa, ki ga furajo taki primitivci, nedonošenci. Podpiram pozitivistično fanovski pristop.

    ps. globje pa ne grem, ker je ta tema tipični primerek “nedokončane zgodbe”

  3. Mogoče pa je ta sezona tista! Sicer pa dve tri zmage ob pravem trenutku pa so bile Stožice polne. Ne glede kaj marsikateri hardcore navijač pravi o ostalih “mrhovinarskih” navijačih je Slovenija lačna košarke

  4. Uf, se opravičujem za pozni odgovor. WordPress je tvoje pisanje vrinil med spam in tega nisem opazil. Sezona je :-). To je sedaj že dejstvo, ne glede na to kako se bo razpletlo v prihodnositi. Upam, da tokrat zelenega projekta ne zašuštrajo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: