Lebanovo v Stožcah. Prvič.

Sodeč po naboru iskalnih gesel med pripadniki »Lebanovo« plemena  vseeno vlada neko zanimanje za Zmajevo gnezdo oziroma za Športni park Stožice, kot so suhoparno uspeli poimenovati kompleks. O poimenovanju danes ne bom izgubljal besed, saj sem o tem že polemiziral. Se bom raje spotaknil ob trenutno stanje.

Pravzaprav bi moral biti zadovoljen. Po n letih spremljanja tekem na bolj ali manj improviziranih objektih v Ljubljani in okolici  sem večino časa gojil sanje o tem, kako izvrstno se bom počutil, ko bo v Ljubljani spodoben stadion/dvorana, kamor bom prišel brez vozniških kolobocij in ortodoksno natančnega poznavanja uličic v okolici, kako bom pred tekmo spil eno pivo v nekem urejenem navijaškem vzdušju, kjer za pir ne bo potrebno prositi in moledovati ter se intimno stiskati z ostalimi preznojenimi dedci, kjer bom zagonil cekine še za kaj drugega kot plesko, kjer med polčasi ne bom pršil po kakem zidu, ki ločuje tribuno ob bližnjega vrtička in navsezadnje, kjer bom vstopil in izstopil na prizorišče brez nepotrebnega gnečenja ter bom tekmo gledal v urejeni množici.

Ta teden sem doživel zgolj delno izpolnitev svojih pričakovanj. Logistično kompleks funkcionira, navdušuje prostornost, zato sem lahko izkusil radost vstopanja in zapuščanja prizorišča v hitrem času in brez nepotrebnega prerivanja, pogled na tribune me je navdušil, še bolj sem zacvilil ob pogledu na igralni površini. Tako dvorana kot stadion sta namreč res narejena tako, da ima gledalec tudi iz ta´zadnjega kotička precej dober pogled na dogajanje na igriščih. Bližina protagonistov resnično navdušuje, sploh če prikažejo spodobno igro, kot se je zgodilo tako v torek kot v sredo. Kapo dol za tak koncept, nisem pristaš prevelikih objektov, kjer pogled iz zadnjega sedeža ponudi zgolj male oddaljene črvičke na igrišču. Še zdaleč ne delim mnenja z najbolj evforičnimi, ki menijo, da je stadion premajhen in da bi morali zgraditi škatlico, kamor bi stlačili vsaj 25 000 osebkov. Glede na razsulo v zelenih klubih bo vsaka obiskanost nad pet tisoč obiskovalci že precej velik obisk in super uspeh. Ampak, ajde, končno stoji spodoben objekt, ki omogoča kulturno spremljanje tekem. Že sedaj, kako bo šele, ko bo stvar dokončana. Plezalci čez ograje sicer verjetno obžalujejo, da ograje niso večje in bolj špicaste, saj tako nimajo nobenega izziva in so en, dva, tri na igrišču. Bi napisal tudi kaj bolj gorkega, a se bom raje zadovoljil s spoznanjem, da bosta vsaj na stadionu, po mojem kmalu dve kletki. Na žalost.

Navdušenje sicer ne pojenja, ampak vseeno se mi v grlu zatika nekaj koščic. Že res, da sem imel v torek možnost spremljanja svetovnih in evropskih prvakov v supertruper dvorani in prav zares so se fuzbalerji v sredo predstavili kot ekipa, a vseeno sem bil na nedokončanem objektu, ki je bil res pripravljen zasilno. Od nezaključene strehe do zasilno postavljenih, nepobarvanih in nebrušenih ograj, do manjkajočih semaforjev ter nedelujočih elektronskih čitalcev, seveda ni izostalo niti parkiranje na robu travnika (in gnečenja za pivo – solit se pejte s tremi pipami za 16 000 ljudi). In ker je bil dogodek zaradi večjega števila stvari nekako izsiljen je manjkal celostni spektakel, kot si ga predstavljam. Torej, da je tekma zgolj vrhunec celodnevnega dogajanja, ko se vršijo predtekme, nastopi takih in drugačnih zabavljačev, sponzorji skačejo na veke za pozornost, kjer morda po nebu, neekološko, zaseka en ognjemet. Skratka, kljub vrhunskim tekmam to ni bil celostni dogodek. Ej, prvič je le prvič. Bi se upal staviti, da bodo nekaj podobnega pripravili prihodnje leto, ko naj bi kompleks resnično zaživel v celoti in se bodi uresničile tudi moje mokre sanje. Do takrat navijam za dokončanje brez zapletov, ki Zmajevo gnezdo spremljajo že nekaj časa. Ampak, občutek ob spremljanju tekme je bil vseeno dober. Končno: Yeeeah !!!

nekaj naslednje tri namenjene ljubiteljem Zmajčic:

p.s. v spletke, politične intrige, župana, vuvuzele in problematiko zastonjkarskega občinstva se tokrat nisem spuščal. Bo še dovolj priložnosti

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: