Olimpija: jesensko spoznanje

Nekaj kar takoj razčistimo. Res je v osnovi navijanje za neko ekipo bolano, hecno početje. Pač, tuliš na tribuni za nekoga, ki ga ne poznaš in ta v primeru zmage edini resnično profitira v materialnem smislu. Vsi ostali imamo v denarnici nekaj minusa, a smo v spektaklu nekako izpolnjeni. Skratka, na prvi pogled ni prav veliko koristi od posedanja na tribunah, sploh, če vzameš v obzir, da bi v tem času lahko počel tudi kaj bolj samouresničitvenega, kaj jaz vem: vzgajal, bral knjige, šraufal omare, lezel po hribih na primer. Ampak, klinac, početje paše. Vmešaš še nekaj simbolike, tradicije, idealizma in navdušenja nad športom pa stvar postane čisto znosna. Srečaš frende, vmes zatuliš kako popularno geslo in kasneje, po dogodku, stvari, še temeljito analiziraš. Stvari potekajo tako že od nekdaj in samo najzvestejši so ponavadi tako pomembni, da si zaslužijo spremstvo želvakov, ki potem omejujejo njihovo gibanje, jih malo pregledajo ter opravijo vse stvari, potrebne za ohranitev javnega reda in miru. A mirno spremljanje dogodka očitno postaja za ljubljansko publiko stvar zaporniške poslušnosti in strogega nadzora. Kako drugače naj si razložim obnašanje policije v zadnjih nekaj mesecih. Ta policija se očitno obnaša tako, da ji pridevnik štajerska ne uide. Recimo, da štekam zakaj so zadnjič obrnili vlak pred Mariborom in seveda štekam, da je v centru mesta potrebno ustrezno ukrepati, a dogajanja na tekmi pa le ne razumem popolnoma. Najprej ultrasi vijolični zmečejo bakle na igrišče in želvaki to sprejmejo z razumevanjem. Nekaj kasneje razburjeni gledališčnik v zelenem skuša pojasniti modri želvi vsaj malo sporno (ne)ukrepanje. A modra želva tega ne dojame in zato pokliče kordon (saj bi rad napisal modrijanov) grobijanov na gledališki del tribune, kjer se modri, za nameček, začnejo uriti v razprševanju solzivca direktno v oči. Glej posnetek od 3:50 naprej.

*vir: Ekipa – You tube

Ne vem, ne vem kako naj bi taka dejanja prispevala k umiritvi scene. Da je šla sobota še bolj v franže je poskrbel gol v nadaljevanju. Klinc. Upam, da bo v sredo bolje, navkljub hecni uri začetka. Verjetno je tekma namenjenega zgolj študentom in srednješolcem. A po drugi strani mirne ljubljanske publike in nervoznih policajev vsaj zeblo ne bo. Eh, kaj bi se sploh sekiral, trdobučneži so pač na obeh straneh ograje. Bo treba po kontemplacijo v hribe.

Advertisements

4 thoughts on “Olimpija: jesensko spoznanje

Add yours

  1. bil priča napada skupinice viol (cca. 10) na dragonse (cca. 150) na Petkovšku, v soboto dopoldne. dragonsi so spizdili (!!!), kot spizdijo majhni otroci, če jih prestrašiš, bakle pogumnih viol pa so nato letele vsepovprek, tudi med vozičke z dojenčki in v kavne skodelice.
    dost primitivno, se mi zdi, sploh če pomislim, da je šlo v glavnem za mulce med 16 in 19 leti, skratka za pezdetke, ki bi jih lahko dal čez koleno in našeškal, če ne bi bili v tropu in pogumni …
    mokre sanje nas molčečih moških opazovalcev o vzgajanju tovrstnih otrok so nato namesto nas dosanjali modri želvaki – ti so nekaj vijolčkov dohiteli in nič kaj nežno zbili na tla in vklenili, vijolčki pa so pri tem seveda jamrali in jokcali, kot jamrajo in cmizdrijo majhni otroci, če jih malo bolj trdo zagrabiš. in dopoldne je postalo v trenutku popolno.
    in moje prepričanje o navijačih še bolj utrjeno. žal …

  2. jep….ta razsežnost navijaštva je tista, ki bi jo bilo potrebno preprečiti, pa se je verjetno nikoli ne bo dalo do konca izkoreniniti, ker je za pezdetkte to del fascinacije…se popolnoma strinjam….

  3. Saj pravim, da so trdobučneži povsod :-), a glede na razmere je bilo vzdušje še kar OK. Je pa res, da tudi sam pogrešam v navijanju več različnih pesmi, po možnosti ne nasilnih, temveč šegavih. Pogrešam malo bolj sproščeno vzdušje in več “fiesta” feelinga na takih dogodkih, pa manj vojnega setimenta…..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: