Po zmago v ZMAJEVO GNEZDO ?

Končno gradnja stadiona v Stožicah napreduje toliko, da se vsi nepotešeni vedno raje oziramo po gradbišču in pozabljamo na travmatične čase obljub. Očitno bo v bližnji prihodnosti res stalo nekaj športno spodobnega tudi v neposredni bližini. To me prav privzdiguje in navdušuje, pač padam tudi na rek »kruha in iger«. Še posebej me radostijo tisti majhni prebliski o zadovoljevanju osnovnih človeških potreb (nikakor se ne znebim težkih misli ob srečanju s spomini na bežigrajski wece, na super stole, na odlične vrste za pir, za gnečo pri vstopu in ostale delikatese 🙂 ), če sem se že sprijaznil z mislijo, da prav vsak teden na prihodnjem objektu pa le ne bom deležen vrhunskih predstav mandeljcev na igriščih.

Sicer se je stvar že pripeljala tako daleč, da bi bilo spodobno razmišljati o imenu tega športnega kompleksa. V okviru najbolj zelenega foruma. To je seveda forum spletne strani www.nkolimpija.com, spletne strani, ki na neuraden način pokriva dogajanje v okviru novega, starega prvoligaša. Mimogrede: Ta klub še vedno nima uradne spletne strani. Hecno. Za malo kaotičnosti je poskrbelo tudi Združenje nogometnih klubov 1. slovenske nogometne lige, ki na svoji spletni strani objavlja podatek, da je bila Olimpija ustanovljena leta 2005. Čudno, mislil sem, da bo Olimpija naslednje leto praznovala 100 let kolobocij na nogometni sceni. Dovolite mi, da na kratko obnovim to obdobje z nekaj alinejami:

Predhodnikov zdajšnje Olimpije je v zgodovini približno 10 in kateri klub je “pravi”, pravzaprav ne ve nihče. Zdi se smiseln odgovor, da je prava edino in zgolj tista Olimpija, ki so jo sprejeli navijači Olimpije in drugih klubov. Olimpijina kronologija izgleda približno takole:

1911 – v gostilni Roža na Židovski ulici v Ljubljani ustanovijo Ilirijo

1913 – združitev Ilirije in Hermesa pod imenom Ilirija

1935 – združitev nove Ilirije in Primorja, nastane SK Ljubljana

1945 – SK Ljubljana se pridruži združitvi ŠD Tabor in ŠD Udarnik, nastane NK Enotnost

1948 – Enotnost se preimenuje v NK Odred

1961 – Odred se preimenuje v NK Triglav

1961 – Triglav se preimenuje v ANK Olimpija

1976 – Olimpija se registrira kot NK Olimpija Ljubljana (kasneje poznana kot SCT Olimpija)

2001 – ustanovi se NŠD NK Olimpija, ki ji NZS podeli tekmovalne pravice za 1. SNL (Schollmayerjeva Olimpija)

2005 – ustanovi se NK Bežigrad, sedanja Olimpija Ljubljana, ki v sezoni 2005/06 začne s tekmovanjem v 5. ligi in je bila leta 2006 sprejeta v AŠZ Olimpija

Tale obvoz seveda zgolj še bolj napeljuje na misel, da si nastajajoči kompleks zasluži nekaj imenu podobnega in upam, da se bodo odgovorni za projekt spomnili kaj izvirnejša od »Športni park Ljubljana« ali »Športni park Stožice«. Vsekakor je večini že približno jasno, da bo odprtje novega stadiona v Stožicah za Olimpijo prelomnica. Najbolj vneti seveda napovedujejo za naslednje leto naslov prvaka , kasneje nastop v Euroligi in tam vsaj nastop v finalu. To je seveda zgolj nogometni vidik, če bi spisal še povest o košarkarskem Final 4 v novi dvorani, bi me že označili za pretiranega optimista. Ampak, back to reality: na spletni strani Ekipe si lahko ogledate potek gradnje in res je zadnji čas, da se začne spletkariti z imenom. Po enem od tračev naj bi ime izbrali gledalci in navijači. Sam sicer navijam za to možnost, vendar se bojim, da se bo Ljubljana težko izognila poimenovanju kompleksa po želji kakega izmed vlagateljev. Optimistično upam, da se ne bo zgodila kaka Allianz Arena, sploh glede na forumske debate, ki so na površje spravile tudi kaj bolj originalnega: Zmajev brlog (Dragon’s Lair)-> ime celotnega kompleksa, Zmajevo gnezdo (Dragon’s Nest) – ime stadiona, Zmajeva votlina *ali jama* (Dragon’s Cave) -> ime dvorane, Zmajevo srce, Zmajevo mesto. Sam navijam za poimenovanje ZMAJEVO GNEZDO.

Zakaj ? Poimenovanje vključuje zmaja kot simbol mesta (ne samo kluba) ter vključuje gnezdo kot sinonim za varen, domačen prostor, ki združuje družino (beri, vse, ki se čutijo povezane z ljubljanskimi, zelenimi, klubi). Sodeč po marketingih klubov, ki dajo kaj na tradicijo in te štose je stadion neke vrste gnezdo, zatočišče za vse pripadnike določene opcije. Sicer pa bi se lahko kompleks imenoval tudi Zmajev brlog, v kolikor se zdi gnezdo prenežna beseda. Poleg tega pa besedna zveza »Zmajevo gnezdo« apelira še na nek nivo pravljičnosti, kjer je vse mogoče, na prostor, kjer se uresničujejo sanje in nemogoče postaja realnost. In to je zagotovo ena od lastnosti, ki vlečejo ljudi na stadione – izkušnja nemogočega. Kot takrat, ko so zeleni denimo pofrcali žoge v koš proti Ciboni in Stefanellu ter se uvrstili na Final 4 v Rimu. Nepozabni, pravljični dnevi. In še nekaj pravljičnega je v Zmajevem gnezdu: tja se upajo z upanjem na uspeh samo najpogumnejši. Kot se prebral v nekaj pripovedkah: zgolj tisti »naj junaki so se vrnili« – ostali so ostali – poraženi. In z mojega balkona se zdi, da samo »nad osebki« lahko premagajo Olimpijo. Sploh v Zmajevem gnezdu. Zato glasujem za to ime.

Navsezadnje, čeprav ne najmanj pomembno, pa je tudi dejstvo, da se  najzvestejšni že od nekdaj (od leta 1988, če me spomin ne vara) imenujejo Zeleni zmaji, oz. če prevedem za najstnike: Green dragons. Še en razlog več za zmajevsko poimenovanje.

Upam, da bodo odgovorni za projekt res razmišljali v smeri Zmajevega gnezda, in da ne bomo dobili kake suhoparnosti v stilu Športni park Stožice, Spominski park Stanka Bloudka, Zokijev štadion ali pa Štradon Petra Božiča, čeprav je res, da ima kar nekaj znamenitih stadionov po svetu določena imena bodisi po kvartu kjer stojijo bodisi po zaslužnih osebnostih. Za vse zaslužne lahko zraven pripravijo eno zelenico in tam gor postavijo nekaj kipov. Vsi jim bomo hvaležni. Zaradi mene lahko odseke parkirišč poimenujejo po zaslužnih. Seveda naj bo ime kompleksa obvezno v slovenščini.

p.s. v zgornjem prispevku sem skupaj zmešal svoje utrinke ter priredil in uporabil podatke, razmisleke sodelujočih na forumu http://www.nkolimpija.com

Advertisements

2 thoughts on “Po zmago v ZMAJEVO GNEZDO ?

Add yours

  1. zmajev grad, zmagograd, zelena arena.

    tale slednja mi gre v uho najbolje: da se jo prevesti v ang., simbolizira barve mesta in kluba, barvo trave na nogometnem igrišču, napeljuje na fair play – zeleni karton.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: