Pa stari kwa teb ni jasn ?

Še preden se razpišem o teku trojk, ki ga je Tolpa še enkrat več zvezdniško zaključila, iztegujem fakiča natakarju iz Zlate ribice: »pa stari, kwa teb ni jasn ?«, a si natakar zato, da strežeš ljudem ali ti slučajno čutiš, da je ravno obratno ? In veš kaj, ti moj ljubi natakar, zmorem razumeti, da zunaj ne strežete pijače, ker so zunanje mize samo za turiste, ki si zaželijo obedovanja na prostem s pogledom na lublanski center – to vašo segregacijsko politiko zmorem razumeti, je zagotovo hud poslovni model. Povej lepo vljudno pa bo. Res je, da mi gre to težko v glavo ob sobotah zjutraj, tam nekje dvajset do devetih, ko je vaš prostor še v senci, totalno nepripravljen na  kulinarične vrhunce, kot jih opisuješ: »Za začetek lahko izbirate med hladno kmečko suho desko s sirom z modro plesnijo bla, bla,bla…«   

In potem se zunaj prikažeš ti, ves lep v beli srajčki togotno, topotajoče s tečnim glasom poveš, da pijačo strežete samo znotraj. Tri mize trojkašev, ki so do takrat čisto mirno, da ne rečem spokojno, celih pet minut !!!!, čakale na postrežbo se začudeno spogleda, nakar eden zine: Ja, zakaj pa ne zunaj ?  Takrat se tebi, ljubi natakar, malo odpelje (vsaj zdi se tako) in začneš s povišanim glasom ukazovati, da zunaj strežete samo hrano, zraven malo zacepetaš in nasploh daješ vtis maminega sinka, ki je ostal brez lizike. Še enkrat: »pa stari, kwa teb ni jasn ?«  Miško veš, jaz slišim, ostali tudi, »turizem ste bojda ljudje«, nekdo te mora prevzgojiti. Ta model natakarja je res poskrbel za grenko začudenje vseh prisotnih, ki ne štekamo  tovrstne oblike gostilniške fleksibilnosti. Čim več plesni želim na tistih suhih deskah. V plesnive želje sem danes ob ugotovitvi, da pravzaprav odpirate šele ob desetih, še bolj prepričan. Tega podatka namreč nisi uspel izustiti. Pa če še tako dvomiš, verjemi, da bi normalni običajneži zmogli vstaviti ta podatek v enačbo o prvi jutranji kavi.

Bodi dovolj kašljanja, tak modelc ne bo zmotil pozitivnega dneva. Mi se zgolj začudeno poberemo iz tega pajzla in poiščemo prvo jutranjo kavo drugje, cca 10 metrov najprej, kjer natakarica ob smrtno resnem vprašanju o strežbi zunaj, dobi občutek, da jo zafrkavamo.

Trojke pa kot trojke. Palec gor. Uživancija kakor obrneš. Mi smo odznojili nekaj nesnage, se radovali in hudovali nad novo traso, uživali v lepem vremenu ter komaj čakali cilj, da smo lahko začeli z analizo. Analitikov pa preveč za en post, omenim zgolj tiste, ki so dovolj poenostavili imena za lebanovo procesor: Laufarca, NK Olimpija.com, Fubar, Poskočni tekači…. Nadaljevanje, kot je že v navadi, temeljito, odkrito, zabavno, dolgo, srečevanj polno. Polno popolni naprej bi se skoraj glasilo geslo tega dne. Pešpot po Litijski na začetek stare trase ni bila napor, temveč zgolj napoved hude prihodnosti, ko bo redni tek ob odsotnosti dobrot spet mantra. Letos smo verjetno k zadevi pristopili preveč turistovsko in na cilj pritekli v približno istem času kot že nekajkrat doslej. Enkrat bi bilo fino narediti spet preskok naprej, tudi zato, ker se konkurenca bliža, nekateri Tolpo celo prehitijo. Njim posebne čestitke. hehehe..itak 

Sicer so si partizani tale praznik imenitno zamislili. V norišnici puhlega egotripa je občasno fino spoznati predvsem radosti, manj pasti soodvisnosti. Prekleto dober občutek je, ko tečeš od Magistrata proti Juliji, srkaš vzklike podpore, poslušaš jurišne hite in veš, da se ekipa zaveda tvojega maksimuma. Pa čeprav se prej čakaš, spodbujaš, pametuješ, sopihaš in izgledaš vse drugo, samo zdrav ne, po glavi pa se ti vrtijo bizarne epizode. Kakopak enako velja za sotekače. Ampak po drugi strani je pa svet dobro narejen: tečeš po navidezno lažji trasi, v glavo ti nažiga jutranje sonce in v klanec zanalašč dekleta spustiš naprej, srečevanja prej, vmes in kasneje so več kot bonus, skoraj si upam zapisati: rezultat ni vse….Saj pravim: dobro so zastavili tale praznik, še kelnarčka pozabljam…..

Advertisements

4 thoughts on “Pa stari kwa teb ni jasn ?

Add yours

  1. Stari, hehe, stara sva ti pa jaz, očitno, ker štekava več ne matematike, tehnike in gumarabike?! 😆
    Ker zadnjič, ko nas je – Pito, gospodično Z. z vozilom in mene, Fubarja – kelnarca Pri podkvi v Mostah odjebala s sončnega vrta lokala rekoč – da tam pa res ne moreva sedeti, ker so stoli še mokri od sinočnje plohe in da nam tam ne bo stregla, ker – a mogoče ne vidimo – da na mizi ni pepelnikov, lahko pa pridemo v lokal – ni blo nič jasno tud meni.
    Klinc jih gleda, in smo laufal dalje ;-).

  2. Uf, klinc jih gleda ja, tisti podkvasti lokal res slovi po izjemni postrežbi, tudi sam sem imel tam že srečanja bližnje vrste. Očitno bo res treba razrešiti zagonetko: gre morda za medgeneracijsko nekompatibilnost ali morda v ozadju tiči dobra stara neolikanost. Glede na količino puha tega modela natakarjev bi zagovarjal drugo opcijo. Nemara bi bilo fino v obliki bloga vzpostaviti zbirko neolikanih samozadostnežev…. Ampak, komu se pa da:-), popravljam odgovor: starost bo 🙂

  3. Mater si tole fajn slikovito napisov. Tole s kelnarjem, mislim. Nekaj takega se je skoraj že vsakemu izmed nas zgodilo, ampak tudi vsak izmed nas to tudi dokaj hitro pozabi, ker se mu zdi neumno se s takimi idioti ukvarjat. Ampak eden bi jih mogu dat na ČRNO LISTO!! Pa še kakšno na gobec. Najbrž bi v teh primerih lahko potegnu tud kakšno vzporednico s presranimi in scrklanimi “nadljudmi”, ki jih strežejo od glave do peta. Potem pa pride mimo en preprost državljan na eno preprosto kavico za tistih par minut, da se oddahne od… in ga tretirajo kot da bi bil kužen nevemčesa… Kaj pa vem… Sicer pa iskrene ČESTITKE za tek na trojkah! Bravo.

  4. Tenks, še posebej za preprostega državljana:-) Verjetno se edina učinkovita replika res skriva v zgodnjih jutranjih odhodih in utrujenih poznovečernih prihodih. Potem ogromno stvari ne moti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: