Prvomajsko čez Slovensko / Slovenska čez prvomajske

Klinc pa naglica, če zmanjka časa za ovrednotenje in rezoniranje. Dnevi si sledijo prehitro, še preden pridem do tipkovnice se že zdani, sosedov petelin se zdere na poštarja in jutranje britje se zdi prekleto naporen biznis, dnevi se izgubljajo z vsako naslednjo popito kavo. Majstori potem dodajo, da bo samo še slabše. Pa še včeraj sem se počutil čisto čukovsko, s slamico v ustih sem poslušal butanje valov, se kregal z galebi in se nasploh počutil fino, ko mi je sonce nabijalo v glavo. Posledice čutim še danes, a včeraj je izležavanje prišlo kot naročeno. Rahlo orošen se izgubim dva dni nazaj:

K sreči je bilo vreme v zadnjem mesecu bolj gnilo, ker bi me sicer hribovska svojat še bolj spravljala ob živce s poročanjem o uspelih turah, tako pa je bilo vsaj delno za zdržati ob prebiranju novic, ki so me utrjevale v tečni melanholiji tam na mojem koncu kavča. Tako bi se verjetno nadaljevalo tudi naprej, v kolikor ne bi v goste pridrveli prvomajski dnevi, ki so končno ponudili nekaj manevrskega prostora za vsaj delno izpeljavo načrtov.

Načrt realizacije bil skonstruiran relativno hitro in kot dan vzpona je bil določen petek. Po dokončnem es-em-es oblikovanju ekipe sem ob treh zjutraj že precej na glas poslušal slovenske uspešnice na poti proti zbirališču, kjer se je morala trojica junakov pofočakati pred dokončnim naskokom. Jasno, punim gasom skladno z ZVCP smo odšprintali do Vrat, se vmes dokončno zbudili in ob petih že šarmirali v Vratih. Malo smo sicer zaskrbljeno pomodrovali o slabem vremenu prejšnjega dne, a pomisleki nas niso odvrnili od trdne namere, da praznično oddelamo Slovensko čez Steno. Tovrstne misli se niso podile samo po naših beticah, cca ducat osebkov je o zadevi razmišljalo podobno in dvanajsterica nas je v približno enakem času zakorakala novim dejstvom naproti.

Nekateri s smučami, nekateri z obilico časa, spet tretji z željo po povratku v istem dnevu smo zbrano premagovali vse trike te ostarele gospe, ki naj bi jo spedenal vsak spodoben gornik. Mi smo gospo pedenali počasi in zanesljivo v okviru predlagane časovnice petih ur. Vmes smo vriskali v zalitih grapah, bili hudo resni v zračnih prečkah ter osredotočeni na kombinacijo skal in snega v Belih platah. Posledic slabega vremena nismo čutili tja do sredine Bučerjeve stene, kjer smo prvič ugotavljali višino novozapadlega snega. Fotoaparati so seveda veselo škljocali tudi v nadaljevanju ture, ko smo se tinetovsko radovali, že slutili rob stene, določali morebitne izhode, in ignorirali sonce, ki se je spuščalo vedno nižje. Zasneženi Prevc je poskrbel za še zadnje resne izraze pod čeladami, pa čeprav so stručkoti zatrjevali, da tovrstno potovanje babjega pšena ni vredno sekiranja, še posebej zato, ker nad nami ne visi kaka flanka. Tečne beštije niso povzročile večje škode; le malce hitrejši izstop in zadovoljnejši stisk roke. Veliki cilj je bil dosežen, zavladala je umirjenost, čas malice.

Za smučarje nadaljevanje ni bilo vprašljivo: gasa v smučine Za Cmirom, pešaki pa smo se spravili v kolebanje o najugodnejšem sestopu. Tistih dvajset novozapadlega je premešalo karte in začelo novo igro: direktno navzdol ali zanesljivo naokoli, štopu naproti ? Dilemo o skorajšnjem sestopu čez Prag je umirila ugotovitev, da tja dol ni še nič zgaženega in zato smo se zagnali proti Triglavski cesti 93.

Kasneje, navzdol proti Krmi je šlo v tipičnem pomladanskem ritmu: malo po riti, nekaj brez udiranja in večino časa s prestavljanjem spodnjih okončin iz ene luknje v drugo. V gozdu je končno zmanjkalo snega za tovrstno zabavo, zimski gojzarji so padli v poletne razmere. A še preden bi se utegnila razviti agonija se je prikazalo parkirišče z množico odhajajočih, ki so razumeli našo zagato. Konec v Mojstrani se je kar prehitro uresničil in tura se je lahko izpela v končni analizi. Bil je dober dan, splezali smo Slovensko (II, 800m), tenks sodelujočim…..Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: