Zablujena v oRTU

Mislim, da je mimo že mesec, kar so Zablujenci predstavili nove napeve na dveh večerih v Ortiču. Jaz sem vmes čakal na kak sočen intervju, na kako reportažo ali pa magari samo na osladno floskulo, da so Zablujenci pač zabluzili, da ne znajo več žgati po punkovsko, da hočejo biti pop. Pa nisem zasledil nič od tega. Nikjer nisem zasledil notice, ki bi oznanjala novi izdelek. Samozaložba pojasnjuje molk, bi rekel. Odločitev za lajanje v luno in za krajši sestavek na temo popastega panka ni bila težka.

 

Tisti sredin večer je bil ugoden, napovednik privlačen. Pričetek kot scena iz kakega temnega filma. Dva tipa, en utrujen, drug invalid, v razmajani kišti, s piksnami v rokah, s problemi na jeziku. Itak, da zamujata. Še dolg požirek pred vstopom, potem pa zahteva izrečena na glas: »hit dve karti in dva kozarca«. Še štampiljka, krajši vzpon in megla se je razkadila. Opa, stari, si rečeva, ko uletiva, si ogledava »ta mlade supporterke«, tu sva pa midva najstarejša. A, kdo bi se brigal za malenkosti, ko je glava še naravnana na poskočne ritme. Škripajoče uravnoteživa stare kosti, že na oder pražnje oblečeni uletijo Zablujenci ter začnejo s kulturno-zabavnim programom, v katerem občinstvu na pankovski način posredujejo poljudne kulturne, izobraževalne in informativne vsebine. Vsekakor sva se, v prostem času huda glasbena kritika, strinjala, da je večer, 30.01.2008 namenjen rockovski vokalno-instrumentalni glasbi v slovenskem glasbenem izrazu, ki izhaja iz praks sodobne urbane kulture. Čeprav je šlo v omenjenem večeru za predstavitev nove plate, so Zablujenci pripravili koncert, v katerem so se sprehodili skozi svoje največje uspehe, vmes pa so spretno vštulili nove komade, tako da se je publika lahko nadihala pred prepevanjem naslednjega refrena ter preverila kakovost novega. Na žalost Ortič ni bil popolnoma napolnjen, pa ni odmevalo tako, kot bi v primeru medijske okupacije, moralo. Vseeno je Generacija s koncertom (kot vedno) ter predvsem z novim izdelkom spet ponudila dozo pozitivne agresije, s katero obravnava neskladja med idealom in resničnostjo, hotenjem in dosegljivostjo.

 

Če so evidence pravilno urejene, potem so zaigrali prav vse komade nove zgoščenke. Kot vedno, je mene tudi tokrat v njihovi glasbi navdušil tisti del, ki povzdiguje aktivnost nasproti pasivnosti, ki sporoča, da je vse mogoče, če le poskusiš. Temu se niti na šestem izdelku niso izognili, zato zgoščenka postaja inventar modre puščice, komada Mi smo stare pizde, & Gremo drugam pa se v trenutkih, ko se zdi, da omotičnost zmaguje, že poslušajo malček bolj naglas ter se tako po pogostosti poslušanja že približujejo Samr hitu 13 na Pobeglem vlaku. Učinek je vedno pozitiven in vedno takojšen. Sicer pa je novi plošček prijazen tudi do tistih, ki padajo na pesmi, slišane na radijskih postajah. Taki friki si bodo brundali predvsem Metulja in emovsko povabilo k plesu, oboževalci popevke tedna pa se bodo spomnili tudi Razdalje ter si spotoma priznali, da je ta popevka Zablujencem zares uspela.  Kar se mene tiče, so Zablujenci spet sestavili okusno mineštro na »grindejevski« način, kjer se pankovsko jezne teme podkrepljene z melodičnim žaganjem prepletajo s pozitivno orientacijo. In potem poslušalec kljub obravnavi perečih vprašanj, postane dobre volje. Zato še enkrat: pozitivna agresija mi prija. Bil je ugoden večer.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: