Lebanovo: Nikolajeva preplezana

Ljubljana – Tudi »Lebanovo« je prezgodnji prihod pomladi sprejelo kot neizpodbitno dejstvo

Terminski načrt  pomladanskih pohajkovanj je odvisen od zmogljivosti izbranega partnerja in trenutne dnevne forme, kronisti zapisani konzorciju Lebanovo pa so prepričani, da bo letošnja pomlad polna uresničenih projektov. Hitenje v smeri skalovja, ki preprečuje Trnovski planoti, da zgrmi v Vipavo se je izkazalo za upravičeno in potrebno, saj le soočenje teorije s prakso zagotovi realne občutke.

Kot ocenjujejo neimenovani viri blizu krogom »Lebanovo«, je ideja, uresničena v petek, zagotovo ena boljših realizacij približevanja različnih pričakovanj v kontekstu skupnega preživljanja prostega časa na primeru outdoor aktivnosti. Petkova definicija plezalne ture je bila na četrtkovem večernem usklajevanju sprejeta soglasno. Način izbire smeri je onemogočil pritožbe neizbranih kandidatov, poleg tega je izvedba izjemno dobro sovpadala s sončnim vremenom in blažjimi sunki burje, ki so bili tam zgolj za popestritev.

 

 Nikolajeva smer (IV/II-III, 350 m) je po zapisani vrednosti do sedaj največji projekt, izpeljan v sezoni 08 in je  pomemben tudi zato, ker pripisuje sicer plezalsko  degradiranemu območju, ki se mu očita predvsem preveliko razdrobljenost v območju Gradiške ture ter premajhno količino daljših sklanih odstavkov, večjo vrednost,  je še  poudaril uradni predstavnik omenjenega konzorcija. Malce višje na vrednostni lestvici  plezalskih ciljev se smer uvršča predvsem zaradi svoje dolžine, medtem ko ostali pomisleki še vedno ostajajo nerazčiščeni. V stenah nad Gradiščem je opaziti raznovrstne hribovske zagate (strme trave, ponavljajoči se grebenčki, džungelska zaraščenost, majavi skladi), ki bi v primeru večje izpostavljenosti, morda malce strmejše naklonine ali celo vremenske neprilike lahko pomenile zoprne malenkosti, tako pa se je teren predstavil kot izrazito vadbeno območje za uvod v sezono, še posebej glede izbire primernih dreves za  izdelavo varovališč v področju najbolj zoprnih strmih trav. Vzporedno s plezanjem preko smeri je potekala tudi razprava o smiselnosti višjih ciljev, še posebej v povezavi s sproščenim gibanjem in osnovnimi položaji telesa. Kot je za Lebanovo v zvezi s tem povedal udeleženec podviga: »trenutno le počivam in delam določene vaje za mišice, da ne izgubim mišične mase. Delam na tem, da čim prej začnem znova trenirati«. V nadaljevanju je še poudaril, da » sezone še nisem odpisal«, kot pravijo pristojni, »sem dobro plezal, vendar menim, da lahko še vse nadgradim«. Kot navaja naš sogovornik, Lebanovo je bolj motivirano kot dejansko pripravljeno, nekaj pridobljenih prask, morda modrica ali dve, pa ne bi smeli ovirati nadaljnjega raziskovanja spektra različnih hribovskih aktivnosti, pa naj gre za nedeljska, »pokosilska« pohajkovanja ali pa tehniko in taktiko skalnega plezanja.

Advertisements

2 thoughts on “Lebanovo: Nikolajeva preplezana

Add yours

  1. 😆
    ena od “pokosilskih” je tudi na poti s Katarine na Polhograjsko Grmado, pri spominski plošči padlim, pritjeni na cca. 40- kvadratov veliko skalno plato …
    platka premore vse atribute, ki jih imajo velike smeri: ima medijsko pozornost mimoidočih, pogosto je vlažna – torej objektivno zaJ, je relativno strma, sestop skozi gosto grmičevje in ostanke bodeče žice z nekdanje meje Reicha je zapleten in varovanje – ergo plezanje v navezi nima smisla, ker varoval v skali ni – torej je dostopna le solistom. BTW – pes te lahko počaka pod steno in te opazuje, lahko pa te – če ga naučiš – priteče počakat tudi kar na sam izstop, odkoder lahko potem skupaj nadaljujeta sprehod.

  2. ..to smer moram enkrat poskusiti….zdi se kot ustvarjena zame, očitno prave težavnosti in primerne dolžine…če bi zraven dodal še npr. pristop s kolesom, bi pa verjetno že lahko govorili o pravi adventure race izkušnji za najbolj drzne “pokosilske boyse” in dekleta, da ne bo pomote…upam, da smer ne bo prehitro pridobila na popularnosti :-)….

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: