Iznad osredka Slovenske republike kipeči, daleč vidni znanik bele Ljubljane

 

Dasiravno pretežna oblačnost zopet slavi pobedo inu krizi odrezanih polakiranih deščic ni videti konca, še odsotnost športne turistike postaja konstanta, tolikanj bolj zavzeto se spuščam proti, po krivici, zapostavljenim buklam tam na oddaljenih knjižnih policah. Tak sem oni dan nekje v ozadju, skrito za težkimi tristostranskimi spisi izbrskal knjižico (da ne bom zagnal kake velike krivice naproti težkim špehom) Rudolfa Badjure z naslovom Izbrani izleti iz leta 1953. Žlahtna historija v vsej bleščavi se je razgrnila pred mano. Za dripca obremenjenega z vsakodnevnim suhoparnim jezikom je jezik knjižice navdušujoč. Nekaj za pokušino in proti pozabi o izletu na Ljubljanski grad (366 m):

 

R. Badjura: »Ljubljanski grad je le majhna višava, toda glede na lepoto in obsežnost razgleda tako poučno in zanimivo razgledišče, da v vsej naši domovini nima para! Sleherni Slovenec, posebej pa ljubljanski turist, ki bi rad sčasoma do dobra spoznal vso prelepo bližnjo in daljno okolica Ljubljane, naj se predvsem potrudi nanj z namenom, da se bo z njega na vse strani razgledal…..

…Na Ljubljanski grad drži več potov. Najbolj znani in priporočljivi so tile:

a) z Vodnikovega trga poleg Šenklavža po Študentovski ulici d. krebri, najbližji in najlepši pot, ki se skrivi v 5 ključih ob slikovitem pogledu čez mesto na s. čelo holma 12´, kjer stoji ponosni, lepo obnovljeni grad.

b) S Starega trga med hšt. 17 in 19 gor skozi tesno, starosvetno ulico po stopnicah prek Rebri v d. na Ulico na Grad, ki pridrži z d. od Šentflorijanske cerkve, nato po l. zgornji napeti ulici ali bolje naravnost po spodnji cesti pop Osoje (iz l. 1679) zložno gor na l. v grajski drevodred, kjer se prevali avtna cesta d. zbrega na karlovško cesto pred dolenjskim mostom. Drevoredna cesta drži v d. na izravnanano planoto Šance ali Na utrdbah, kjer je stala do 19. stol. »Meščanska bastija« (utrdba), na l. pa k samemu gradu na sz. Čelu holma.«

 

p.s. Zapozneli učinek ogledov Vesne & Ne čakaj na maj. Yeeah ! 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: