Januarski zadetek 07: Prva beležka o turnirju

Še preden vsa zadeva utoni v pozabo, je potrebno slaviti junake, ker si to nedvomno zaslužijo. Zmagati niz osmih tekem zaporedoma ni mala šala. Če pa se to zgodi na takem legendarnem placu kot je telovadnica Sostrške univerze (kot jo radi pohvalijo lokalci), ki je dala na vpogled mnogobroj srčnih mož – košarkarskih virtuozov, o katerih zna ljudski glas povedati marsikako legendarno, je slava toliko večja.

Namreč turnir, ki se zdaj že tradicionalno odvija vsako zadnjo soboto v januarju je deloma zaprtega tipa (in zato uživa na območju med Dobrunjami in Pečarjem toliko večji ugled med lokalnim življem), kamor se lahko pririnejo samo posvečeni rekreativni džordani. Taki, ki znajo igrati in več tistih, ki tako samo mislijo, a jih to ne ovira pri prizadevanju za ugoden rezultat. In tako tapkamo, mečemo, tečemo ter smo nasploh na koncu zelo utrujeni brez pomoči sodnikov. Jih ne potrebujemo, ker spoštujemo nenapisano načelo »fair play«. Sicer pa niti nismo prepričani, ako bi napisanega kaj bolj spoštovali. Še celo v štetje dvomimo. Praviloma ni zapletov, a včasih le s težavo seštejemo do 21. Kdor prvi doseže to obče občudovano cifro, je priznan kot zmagovalec dvoboja. Udeleženci turnirja smo seveda trdno prepričani v viteško naravo plemenite košarkarske igre, kjer za zmago nadvladaš nasprotnika tako na fizičnem kot psihičnem področju.

»Nadmudrivanje« je zagotovo najlepša košarkarska prvina, a kakor sem že omenil, zavoljo viteške narave in fair playa ostajamo v polju poštenosti in borbenosti. Seveda stremimo k košarkarskim presežkom, a kaj ko smo v razvoju podedovali tako pluse kot minuse samoučenja. Zato so včasih debate o korakih in dvoinah, blokih in blokadah sočnejše kot bi bile med košarkarsko redno šolajočimi osebki. Za zmago v takih diskusijah ponavadi argumenti niso dovolj, je potrebno vsaj kanček trme. Zabavnejša plat samoukov je seveda izpeljava meta. Eni naštudirajo horuk met, drugi so nezgrešljivi iz polrazdalje, tretji so specialisti zgolj in samo za trojke, četrti utemeljujejo svojo igro na eksplozivnih startih, medtem ko nekateri vidijo smisel zgolj v favlanju. Posebej zanimivo naporni so tisti modelci, ki bi radi dajali po 21 pik v dvoboju, a v obrambi ne garali. Nasploh je obrambna igra eden delikatnejših elementov. Pač hitrost in spretnost je treba nekako nadomestiti, zato modrice niso nikakršna redkost, saj je menda samoumenvno jasno, da na območju, kjer vozi trinajstka, rastejo relativno močni pobje.

Krivično bi bilo, če se ne bi dotaknil še ene razsežnosti Januarskega zadetka. Po pomembnosti sodi med tiste s predpono naj. Torej: analiza. Analiza, ki se je tudi tokrat zavlekla pozno v nedeljsko jutro. Nič ne bom pretiraval, če napišem, da precej dobro igramo tudi mentalno košarko. Od mnogoterih statistik, anekdot, načrtov in dovtipov hitro dehidriraš, zato moraš posebno pozornost nameniti tekočinskemu ravnovesju v telesu. Kot izkušeni basketaši, tudi ta aspekt jemljemo jako resno, zato je analiza ponavadi daljša od samega turnirja. Letos ni bilo nič drugače.

Zdaj vam je drago bralstvo verjetno že postalo jasno, da je zmaga na tako zastavljenem turnirju precej prestižna zadeva. Zmagovalcem je potrebno peti slavo. Na tem mestu zato zapišem, da si je letošnjo zmago junaško priigrala ekipa »Zadvor«, ki je v finalu z dobrim odstotkom meta in marljivo igro v obrambi premagala ekipo »Juraki«, ki je sicer skozi celoten turnir kazala mentalno trdnost in precej konstantno igro, a to v finalu ni zadostovalo – Zadvor jih je dobesedno povozil in zasluženo osvojil turnir.

 

 

 

 

 

p.s Na koncu dodam, da bo potrebno za kako fotko in statistiko potrebno počakati še nekaj dni.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: