Visoka Bela špica: via Klug (200m / III-IV)

Kaj sploh še spisati o Visoki Beli špici, ki je postala tako priljubljena, da se svetovni splet duši v neštetih fotkah nebeške lojtre?

Morda velja omeniti, da se začne nad bivakom, tam onkraj škrbine eno tako pravo brezpotje, kjer se zabavaš s poplezavanjem navzdol po bolj ali manj krušljivih grebenčkih zgolj zato, da nato na levi uloviš travnato vesino, ki te pelje krog in krog okoli omiljenega hriba in nato na pravilno izbranem ustreznem izhodišču usmeriš pogled navzgor in začneš z usklajenim gibanjem tako spodnjih kot zgornjih okončin.

Seveda onstran škrbine kar naenkrat ni čuti ukazov, ki sicer odmevajo iz severnega raza in se zato počutiš precej osamljenega med tistimi stencami. Se zaveš, da se giblješ v malček divjem, a prijetno vznemirljivem ambientu. Uradni prvopristopnik herr Klug je verjetno tod okoli iskal tisti brezpogojni mir in prvinskost, ki sta dandanašnje vse bolj oddaljena. Ali pa se je hotel izogniti straži v tistih ognjevitih časih težke artilerije.

Da takile odmaknjeni kotički ne bi postali preveč odmaknjeni občasno poskrbi Magi(čar), ki ima kar precej nosa za take stvari. In sva se gnala po vesinah gor proti vrhu, spotoma v silnem navdušenju preplezala še kak raztežaj trojke, štirke in si zmagoslavno segla v roke na vrhu Visoke bele špice.

Medtem ko eni po normali poplezevajoč odbrzijo nazaj na škrbino, drugi počakamo dve navezi iz severnega raza, jih uročimo s kao poznavanjem abzajla in nato dokončno odvozlamo po štriku navzdol. Tam hitri pogled v zabeležko pove, da sva priplezala na Visoko Belo špico po Klugovi smeri, ki je bila dolga cca. 200m in je postregla z detajli tretje in četrte stopnje.

Dasiravno sem se zavoljo raznovrstnega dogajanja pretekli teden počutil jako švohotnega, pa tudi štorasto neusklajenega je bila nedeljska turistika imeniten zaključek starega tedna, ki ga ni zmogla izitiriti niti nepopisna gneča na vseh prometnicah od plavžarskega ceha proti mestu zelena zmaja.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: