Vikend nad Okrešljem

tschadova

Prijetno sprovocirana, ker se nama prejšnji teden zaradi sipkega snega ni dalo šušmariti po Cankarjevi v Storžiču (in sva zato svojo tlako oddelala v Kramarci), sva Boljša polovica in Project manager začela kovati nove načrte. K kovanju sva pritegnila še Gostjo pa Sinico in po enem poštenem enotedenskem brainstormingu je padla odločitev: gremo na Okrešelj.
Kot zveste bralce PV-ja nas je namreč zmotil članek z naslovom: "Zahodna v Mrzli gori in Tschadova v Turski gori" (PV/2004/03/52-55). Rečeno, storjeno in v soboto navsezgodaj smo že brneli proti Logarski. Primerno otovorjeni smo se bajte na Okrešlju resnično razveselili in naslednjih 30 minut segrevali tisto peč pri šanku. Kmalu nas je začela grabiti slaba vest in cca. ob 9.30 smo se znašli pri vstopu v Zahodno na Mrzlo goro. Še prej nas je od velikopoteznih načrtov odvrnil pogled v prvi cug Centralne: za moj okus definitvno premalo snega. Nasprotno je bila Zahodna grapa ravno prav zalita, ravno prav strma in sonce je ravno prav sijalo, da je ublažilo sicer ravno pravi zimski mraz. Spodnji del smeri nam ni predstavljal prevelikega izziva in lagano sportski smo pridobivali višino. V zgornjem delu smo uživajoč izbrali varianto skozi okno ter nato začeli zavijati proti desni. Spotoma smo premagali nekaj lednih skokcev in naenkrat smo zagledali križ na vrhu. Kot pravi avtor članka je od tega pogleda do vrha še nekaj iskanja prehodov v skalnem svetu. Od tako enostavnega stavka človek ne bi pričakoval ravno pogleda na previsno steno navzgor in prekleto strmo grapo navzdol. Morda bi morali zaviti okoli vogla in cepinariti še naprej, a za en lep dan smo dosegli dovolj, zato smo se pasulju naproti spustili po smeri prihoda. Na koncu smo se udeleženci naskoka zedinili, da smo (pre)plezali Zahodno smer v južni steni Mrzle gore, varianto skozi okno (III, 50/II, 30-40, 400m). Gostja je še  dodala, da ima Logarska definitivno svoje čare, a da bi ta vikend še smučala in tako smo na Okrešlju prespali trije. Od vikenda je ostala zgolj še nedelja, ki smo jo posvetili severovzhodni steni Turske gore. Na vrh smo sklenili priti po Tshadovi smeri (III, 60/40, 300m), ki smo jo v spodnjem delu kombinirali s smerjo imenovano Bela piramida (30-40/200m). Kot se za nadebudneže spodobi smo se najprej malce pomudili pri iskanju vstopa, nato pa končno zagrizli v še eno zimsko veselje. Prvi del vzpona je zaradi odličnega, trdega snega potekal presentljivo hitro in kmalu smo na Belo piramido gledali zviška. Ko smo se priključili na Tschadovo smer, se je začelo mokasto veselje, ki ga je popestrilo še nekaj, že tako ali tako trapastih, prečk. Kot pravi peki smo nekako pregnetli ogromne količine moke in prispeli do prvih skal, kjer smo pozdravili navezo, ki je preklinjajoč usodo ravno
urejala stojišče pred skalno-snežnim skokom, ki je branil prehod na gredino h bojda glavnim težavam te smeri. Ravno to stojišče je postalo mesto znamenitega stavka Boljše polovice: Odslej se grem samo še dvoranske športe !!!!!, po možnosti savnanje. Odgovorili so ji šklepetajoči zobje.
V bistvu je glavno težavo smeri predstavljal ravno ta skalno-snežni skok. Plezanje navzgor je izgledalo kot kombinacija pikanja v trave, prijemanja za skale in zoprnega praskanja z derezami. Nekako smo prišli čez, potem pa hajdi po gredini do izstopnega snežišča, kjer se je divja izpostavljenost prečke pod previsi umirila in smo lahko pospravili štrike. Fukat smo zatulili ravno v trenutku menjave dneva in noči. Sestop skozi Turski žleb v jasni noči s polno luno v ozadju je verjetno nekaj najbolj kičastega, kar se ti lahko zgodi v hribih. Mi se nismo pritoževali. Navdušeni nad uspelim vikendom smo prezebli nazadnje le odšli preštevat vojne rane. Prva poročila govore o zabuhlih podplatih, občutljivih blazinicah prstov, o tresavici in malce pomodrelih prstih na spodnjih okončinah, ampak glava je pa čista. Malce utrujeni udeleženci še vedno vztrajamo pri pri trditvi, da smo preživeli en čudovit hribovski vikend.

zraven še dodam, da se je tole zgodilo enkrat februarja…..objavljeno zgolj zaradi vaje… 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: